دیجیتال مارکتینگ

دیجیتال مارکتینگ یا بازاریابی دیجیتال چیست ؟ با گذشت زمان و پیشرفت تکنولوژی امروزه دسترسی همه افراد به اینترنت و وسایل ارتباط الکترونیکی پیشرفت چشمگیری داشته به گونه ای که بسیاری از فعالیت ها و اقداماتی که در گذشته به صورت سنتی انجام میشد نظیر خرید کردن الان در بستر اینترنت و در فضای مجازی انجام می شود و بی شک هر مجموعه یا فردی که ارائه دهنده خدمات یا محصولات باشد باید به گونه ای با این ارتباطات خود را وفق داده و در معرض دید قرار دهد . دیجیتال مارکتینگ یا بازاریابی دیجیتال برخلاف بازاریابی سنتی بوده و از تبلیغات و فرایند هایی همچون استفاده‌ از بیلبورد ،آگهی تلویزیونی و غیره که هزینه های زیادی دارد و جامعه هدف مشخصی ندارد تبعیت نمی کند .
در بازاریابی دیجیتال به راحتی میتوانید تبلیغات برند خود را در معرض چشم بینندگان هدف و مخاطبین خود قرار دهید و از این طریق بازخورد و بهره مندی از این فرایند ها نیز به راحتی قابل اندازه گیری است .

دیجیتال مارکتینگ

دیجیتال مارکتینگ چیست؟

اساس برندسازی و بازاریابی در معرض دید جامعه هدف قرار گرفتن در محیط هاییست که جامعه در آن فعالیت می‌کنند در واقع اساس تبلیغات بیلبورد نیز به همین روال آغاز شد و در مسیر های پر تردد انجام می شود اما امروز مکانی که بیشتر افراد وقت خود را در آن می گذرانند و به واسطه آن تصمیم می‌گیرند و فعالیت می‌کنند بستر اینترنت و فضای مجازی است دیجیتال مارکتینگ یا بازاریابی دیجیتال در واقع تمام روش هایی است که برند ، خدمات یا کالاهای شما را در فضای دیجیتال در معرض دید مخاطبین قرار می دهد اما همین دیجیتال مارکتینگ انواع گوناگون در بستر های متفاوتی دارد که در ادامه به معرفی آنها می پردازیم .

انواع روش های بازاریابی دیجیتال:

  • بازاریابی محتوا
  • بهینه سازی موتور جستجو (seo)
  • جستجوی پولی
  • ایمیل مارکتینگ
  • تبلیغات کلیکی
  • بازاریابی شبکه های اجتماعی
  • اتوماسیون بازاریابی
  • محتوای حمایت شده
  • روابط عمومی آنلاین
  • بازاریابی درونگرا
  • بازاریابی موبایلی
دیجیتال مارکتینگ

بازاریابی محتوا (Content Marketing) :

بازاریابی محتوا یکی از زیر شاخه های بازاریابی دیجیتال یا همان دیجیتال مارکتینگ است که در بستر هایی همچون وبلاگ ، شبکه های اجتماعی ، اینفوگرافیک ها و غیره تولید و ارائه می شود و تلاش می‌کند تا از طریق بهترین محتوای ممکن خدمات و محصولات شما را به بازار هدف ارائه دهد . بازاریابی محتوا می‌تواند تاثیر بسیار مهمی در برند سازی و ثبت برند شما در ذهن مخاطب ایجاد کنید بنابراین از هدف بالایی برخوردار است محتوای خوب می تواند مخاطب رو ترغیب به اشتراک گذاری محتوا کند و اینگونه باعث شود محتوای شما در معرض دید افراد بیشتری قرار گیرد.

بهینه سازی موتور جستجو (seo):

بهینه سازی برای موتورهای جستجو نیز از زیر مجموعه های بازاریابی دیجیتال است در این روش که بیشتر مخاطبان با جستجو در فضای اینترنت و در موتور های جستجو همچون گوگل به دنبال محصول یا خدمات مورد نیاز خود هستند هر چقدر که وبسایت شما در نتایج بالاتری نمایش داده شود امکان تبدیل به مشتری و افزایش فروش و ارائه خدمات شما بیشتر خواهد شد به همین دلیل است که وبسایت ها تحت عنوان سئو بهینه سازی می شوند با بهینه سازی که در دو روش داخلی و خارجی انجام میشود بر روی سایت انواع بهینه سازی خارجی و داخلی انجام میشود .
مجموع سئو داخلی و خارجی با هم منجر به افزایش رتبه شما می شوند و به راحتی شما را در دسترس مخاطبین هدف قرار می‌دهند اما تنها معایب این بهینه سازی زمان طولانی برای بهره گیری از آن می باشد که ممکن است برای صاحبان کسب و کار کمی آزار دهنده باشد .

بازاریابی دیجیتال

تبلیغات کلیکی:

تبلیغات کلیکی یا ppc (pay_per_click) نیز یکی دیگر از انواع تبلیغات دیجیتال است به گونه ای که به ازای هر کلیکی بر روی تبلیغ شما مبلغ یا هزینه ای از شما دریافت می شود از مزایای این نوع تبلیغ این است که مطمئنن می شوید همه هزینه ای برای این تبلیغ پرداخت کرده اید بابت مشاهده تبلیغ و خدمات شما از سوی مشتری بوده است از نمونه های رایج تبلیغات کلیکی می توان به گوگل ادورز اشاره کرد به جز آن تبلیغات کلیکی می‌تواند به صورت :

  • تبلیغات فیسبوک
  • تبلیغات در توئیتر
  • تبلیغات بنری
  • تبلیغات بنری همسان
  • تبلیغات ریتارگتینگ محصول

ایمیل مارکتینگ :

ایمیل ها از جمله راههای ارتباطی با مشتریان است که با هزینه های پایین می تواند بازخورد بسیار خوبی را در اختیار صاحبان کسب و کار ها قرار دهد . افراد بسیار زیادی در جهان از ایمیل استفاده می‌کنند و ارتباط با آنها از طریق ایمیل به راحتی امکان پذیر است در حال حاضر بسیاری از افراد برای ارسال ایمیل های انبوه از برنامه mailchimp  که تحلیل رفتار کاربران پس از دریافت ایمیل را نیز دارد استفاده میکنند همچنین برنامه های دیگری از جمله emma , marketo , getreponse , میل چی ، نامه رسان چابک ، میل تاز و غیره می باشد که برای این منظور در اختیار افراد قرار گرفته است .

بازاریابی شبکه های اجتماعی:

بازاریابی شبکه های اجتماعی Social Media) Marketing) در واقع مدیریت محتوا در شبکه های اجتماعی می باشد که به کمک آنها می توانید کسب و کار و خدمات خود را در معرض دید دنبال کنندگان بیشتری قرار دهید تا ترافیک وبسایت همچنین ورودی به سایت و مشتریان خود را افزایش دهید از جمله شبکه های اجتماعی که در این راستا مورد استفاده قرار می گیرد فیس بوک ، توئیتر ،لینکدین ، اینستاگرام و غیره است .

اتوماسیون بازاریابی :

اتوماسیون بازاریابی در واقع فرایندی را پیش روی شما قرار می دهدد تا به راحتی فعالیت هایی از قبیل زمانبندی ارسال پست برای شبکه های اجتماعی ، خبرنامه های ایمیلی و گزارش کمپین ها و غیره را که پیش از این به صورت دستی آماده میکردید به صورت خودکار و در زمان مشخصی انجام دهد.

محتوای حمایت شده:

محتوای حمایت شده به نوعی از محتوا گفته می شود که شما به عنوان برند یا شرکت از مرجعی که می تواند اینفلوئنسر در شبکه های اجتماعی یا سایت های وبلاگی و یا غیره باشد درخواست کنید که برند محصولات یا خدمات شما را حمایت و در معرض دید بازدیدکننده های خود قرار دهند.

 

بازاریابی شبکه های اجتماعی

روابط عمومی آنلاین :

روابط عمومی آنلاین که فعالیتهایی همچون بخش روابط عمومی سنتی گذشته را دارد سعی در ترویج برند در شبکه های اجتماعی و بنرهای خبری و غیره می سازد و همچین از طریق  نقد و بررسی رفتار کاربران سعی میکند تا علت عدم رغبت به خرید را در کاربران تشخیص داده و با توجه به آن تغییرات لازم را در کمپین های تبلیغاتی و روند کاری خود انجام می دهد .

_تعامل با نظرات و نقد و بررسی های کاربران

_استفاده از قسمت نظرات سایت خود

_تعامل با مشتریان در شبکه های اجتماعی

از جمله فعالیت های روابط عمومی در دنیای دیجیتال می باشد.

بازاریابی درونگرا (Inbound Marketing)

بازاریابی درونگرا که اسم پیچیده ای دارد و ممکن است شما را سردرگم کند در واقع راهی برای ارتباط با مشتریان احتمالی و بالقوه سازمان است که از طریق ایجاد روابط پایدار و اعتماد سازی با مشتریان انجام می شود . با این روش شما هم به اهداف بازاریابی تان می رسید و هر اقدام مشتری مثل اقدام به خرید موفقیت شما حساب می شود .

مراحل بازاریابی درونگرا:

جذب ، تعامل و پشتیبانی سه مرحله اصلی در بازاریابی درونگرا است که در این مراحل ابتدا شما به عنوان فردی قابل اعتماد و ارائه کننده محتوای ارزشمند به تعامل با افراد می پردازید و از طریق ارائه راهکار ها و بینش جدید به کمک و پشتیبانی مشتریان می پردازد .

بازاریابی موبایلی

روز به روز بر تعداد مشترکین تلفن همراه افزوده می شود این زمانیست که افراد زیادی ساعات های طولانی از برنامه های مختلف گوشی های هوشمند و یا دست کم بازی های آن استفاده می کنند به همین دلیل بازایابی تلفنی و تعامل با افراد از طریق ارائه محتوای مناسب در تلفن همراه امری ضروری و مثمر ثمر می باشد . با استفاده از استراتژی هایی همچون اطلاعات جغرافیایی می توان کابران را در جهت دستیابی راحت تر و سریع تر به انواع خدمات مورد نیاز و محصولات راهنمایی کرد .

از این طریق می تواند تعامل با مشتری و رسیدن به خرید را به راحتی افزایش داده و در کمترین زمان او را به سمت دریافت محصولات و خدمات سوق دهید .